Szűrés
Állat tipus Milyen kedvenced van?
Termék tipus
Márka név márka név
Gyártó Gyártó
Termék státusza

Élősködők elleni szerek

Óvd a kártevők ellen tollas kedvenced!

Tovább

A kedvtelésből tartott madarak parazita betegségei

A parazita betegség a fogságban tartott papagájoknál az elmúlt 20 évben ritkábban fordult elő, a vadon kifogott madarak behozatalának korlátozásával. A leggyakrabban jelentett parazita betegségek közé tartoznak a protozoális fertőzések, mint például a cockatieleknél a giardiasis, a nagyobb papagájokban a sarcocystis, valamint a budgerigarokban és a passerinákban található atkák.

Atka és tetű


Az atkák és a tetvek egyes fajai a madártollakon és a bőrön élnek, míg mások vért szívnak. Nagyszámú vérszívó atkák vérszegénységet és pusztulást okozhatnak fiatal madarakban, míg a tollatkákkal erősen fertőzött fészek a szülőket elhagyhatja a petéket vagy a fiatalokat.

Toll atkák: A madártollaknál, például a kék szajkóknál, a bíborosoknál és számos más fajnál a tollatka leggyakoribb tünete a kopasz, toll nélküli fej. Vigyázás vagy fürdés közben a madarak nem tudják elérni a fej és a nyak területét, a paraziták pedig elpusztíthatják a fej tollát. A fej fekete színét a bőr napsugárzása okozza. A tollak általában két vagy három hét múlva nőnek vissza.

Atka otthonokban
Amikor a fiatal madarak elszöknek és elhagyják az atkákkal fertőzött fészket, a parazitáknak új gazdákat kell keresniük. Alkalmanként keresésük során a fészkek közelében elhelyezett légkondicionálókon vagy ablakokon keresztül jutnak be az otthonokba. Ne essen pánikba: az atkák nem képesek túlélni az embereket, a tollpárnákat vagy a paplanokat.

Ha van atkája az otthonában, porszívózza fel és törölje le a látható atkákat. Használjon mosószert és fehérítőt az ablakok körüli területek tisztításához; a szagnak el kell riasztania másokat. A belső ablakpárkányokon elhelyezett kétoldalas szalag akadálya szintén megakadályozza az atkák bejutását a házakba.

Mik azok a madáratkák?

A madáratkák, olyan kártevők, amelyekre sokan nem gondolnak. Ezek az apró rovarok mégis kellemetlenséget okoznak. Noha a madáratka kártevő, az embereknek nem élősködő . Vagyis nincs szükségük emberi vérre a túléléshez. Ezek az atkák olyan kicsik és apróak, hogy gyakran figyelmen kívül hagyják őket, és nehéz őket észrevenni. Egy kifejlett madáratka általában kevesebb, mint 1 mm (mm).

Ha észrevesz egy madáratkát, észreveszi annak fehér vagy szürkés ovális testét, szőrös hátát és nyolc lábát. Etetés után ezek az atkák megváltoztathatják a színüket és vöröses árnyalatot kaphatnak.

Piret-Mix Bolhapor állatgyógyászati rovarirtó por bolhák és más rovarok hatékony távol tartására alkalmas. Több hétig hatásos, biztos ölő és riasztó hatású. A természetes piretrin (pyrethrum) a (Chrysanthemum cinerariaefolium) dalmát krizantén virágának örleményéből származó rovarirtó szer. Biológiai hatékonyságukat érintőméregként fejtik ki. A rovar központi illetve perifériás idegrendszerének sejtjeiben idéz elő zavart. Az ingervezetést gátolja, az ideg-izom áttételt akadályozza meg - mozgásképtelenné válik -; úgynevezett taglózó hatás (knockdown).

Találja meg madara számára a legmegfelelőbb szert a kedvence.hu webáruházában!

Tovább