Szűrés
Termék tipus
Száraz Eledel Kiszerelés Válassza ki a keresett töltet súlyú terméket a csúszka segítségével (-tól -ig).
0 kg - 10 kg
Nedves Eledel Kiszerelés Válassza ki a keresett töltet súlyú terméket a csúszka segítségével (-tól -ig).
0 g - 1 200 g
Életkor Válaszd ki kedvenced korát!
Textúra
Speciális igény Válassz táplálkozási mód vagy speciális igény szerint!
Ízesítés
Állat fajtája? Itt ki választhatod kedvenced fajtáját. például:
  • tacskó
  • perzsa macska
  • szakálas agáma
  • hullámos papagáj stb.
Márka név márka név
Gyártó Gyártó
Termék státusza

Eledel kölyök cicáknak

A kölyökmacskáknak másfajta táplálékra van szükségük, mint a felnőtt macskáknak. Az egészséges növekedéshez szükséges eledelekkel segítünk ebben a kategóriában, hogy könnyebben ki tudja választani kölyök macskájának a legjobbat.

Tovább
 

A kölykökmacska etetése


A kölyök speciális igényeinek megfelelő, teljes értékű táplálék létfontosságú, mivel elősegíti az egészséges fejlődést, és lerakja az egészséges jövő alapjait.

A kölyökmacskáknak másfajta táplálékra van szükségük, mint a felnőtt macskáknak


Mivel a kölyökmacskák gyorsan nőnek, emésztőrendszerük és immunrendszerük viszont lassan fejlődik, a táplálékigényük igen specifikus, és eltér a felnőtt macskákétól. A kölyökmacskáknak elsősorban magas energia- és fehérjetartalmú táplálékra van szükségük, amely ezenkívül immunerősítő tápanyagokat, valamint megfelelő arányban vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.

Miért olyan fontos a kölyökmacska tápláléka?


A kölyök fejlődése és egészsége érdekében elengedhetetlen, hogy a korának, aktivitásának és speciális tápanyagigényeinek megfelelő táplálékot kapjon. Megfelelő arányban kell fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítani számára. Csak a kiegyensúlyozott étrend tartalmaz elegendő esszenciális aminosavat, például taurint, amit a szervezet nem tud előállítani.

  • Születéstől 4 hónapos korig
    Ebben a növekedés szempontjából intenzív időszakban a kölyköknek antioxidánsokban gazdag táplálékra van szükségük az immunrendszerük megerősödéshez. Négy–nyolc hetes korukban készen állnak arra, hogy elválasszák őket, de kezdetben nagyon puha állagú ennivalót kell nekik adni, ami segíti a tejről való átállást.
  • 4–12. hónap
    A kölyök emésztő- és immunrendszere kezd megerősödni, de még mindig sérülékeny. A növekedés mértéke és az energiaigénye mérséklődik, de még mindig a fejlődésben lévő kölyökmacskáknak készült, könnyen emészthető eledelre van szüksége.

Az egészséges növekedéshez szükséges tápanyagok


A kölyöknek élete első hónapjaiban számos létfontosságú tápanyagra van szüksége, amelyek segítik a növekedést és a fejlődést. A kölyök táplálékának elegendő energiát és minőségi fehérjét kell biztosítania a növekedéshez, erősítenie kell a fejletlen immunrendszert, és könnyen emészthetőnek kell lennie. A kiegyensúlyozott tápértékű minőségi eledelek teljes értékű, testreszabott táplálást biztosítanak, és bármilyen testméretű, életmódú és fajtájú kölyökmacska igényeit képesek kielégíteni.

A kölyökmacskák étrendjének támogatnia kell a megfelelő növekedést


Mivel a kölyökmacska növekedése ebben az időszakban igen intenzív, az eledelnek nagy mennyiségű fehérjét kell tartalmaznia. A fehérjék nélkülözhetetlenek az izmok, a csontozat és egyéb szövetek felépítéséhez, ezért a kiegyensúlyozatlan táplálás súlyos rendellenességeket okozhat például a csontok és az ízületek fejlődésében. A gyors növekedés a kölyök érzékeny emésztőrendszerére nézve is nagy megterhelést jelent. Ezért a megfelelő tápanyagegyensúly mellett arra is oda kell figyelni, hogy a táplálék könnyen emészthető is legyen.

A kölykök fejlődési igényei


A fejlődésben lévő kölykök igényei sokban különböznek a felnőtt macskákétól, és távolról sem hasonlítanak az emberek igényeire. Táplálékuknak biztosítania kell a fizikai kondíció fenntartásához szükséges tápanyagokat, mégpedig a megfelelő összetételben, hogy megfelelő ütemben fejlődhessenek és növekedhessenek. Emellett alkalmazkodnia kell a kölykök fejletlen emésztő- és immunrendszeréhez, illetve fogazatához is. A tökéletes, testreszabott táplálási megoldás elősegíti a fizikai növekedést és az immunrendszer működését, és elegendő energiát biztosít.

A kölyökmacska táplálásával kapcsolatos legfontosabb követelmények

  • Sok energiát és minőségi fehérjét tartalmaz a növekedés elősegítése érdekében
  • A fejletlen immunrendszer megerősítése
  • Könnyen emészthető
  • Igazodik a száj méretéhez és a fogazathoz
  • Elősegíti a kognitív képességek és a csontváz fejlődését és a sejtnövekedést

Víz:  

  • Az állatok vízszükségletüket főként, de nem kizárólag ivással fedezik.Az étrend is hozzájárul, elsősorban az ennivaló víztartalma révén, másodsorban pedig a tápanyagok feldolgozása közben keletkező víz által. Például amikor a kölyök elhasznál egy gramm lipidet, akkor valamivel több mint egy gramm víz termelődik a szervezetében.

Vitamin: A vitaminok számos biológiai és fejlődési folyamathoz elengedhetetlenek, többek között:

  • Az immunrendszer és a kognitív funkciók működéséhez
  • A sejtek működéséhez és regenerálódásához
  • A gyulladások csökkentéséhez
  • A zsíranyagcseréhez
  • A véralvadáshoz
  • Az agy és a máj működéséhez
  • Kétféle vitamintípust különböztetünk meg: vízben és zsírban oldódó. A kölyökmacskák szervezetekevésbé képes elraktározni a vízben oldódó vitaminokat, például a B-vitaminok közül a tiamint és a riboflavint, ezért különösen fontos, hogy a napi táplálékuk rendszeresen tartalmazza ezeket a vitaminokat.

Ásványi anyagok

  • Az egészséges fejlődéshez az ásványi anyagok kétféle típusa szükséges. A makroelemek, például a kalcium, a foszfor és a kálium számos fontos területen segítik a kölyök szervezetének működését, így például a csontok egészséges növekedését, az ingerületátvitelt és az izmok anyagcseréjét.
  • A nyomelemek, például a vas, a réz és a mangán, hozzájárulnak többek között a bőr, a csontok, a vér és a szőrzet egészségéhez.

Taurin

  • Az aminosavak közé tartozó taurint külön érdemes megemlíteni, mivel nagyon fontos a kölykök egészséges fejlődéséhez és a macskák egész életen át tartó egészségének fenntartásához. Sok más állattal ellentétben a macskák szervezet nem képes az igényeiknek megfelelő mennyiségű taurint szintetizálni, és ezt tovább súlyosbítja, hogy a taurin központi szerepet játszik a emésztésben és a méreganyagok kiválasztásában. Ezért minden macskának szüksége van a megfelelő taurinellátásra a táplálékában az emésztőrendszer, a szaporodás és az idegrendszer egészséges működésének fenntartása érdekében.

Élelmi rostok

  • Az élelmi rost a szénhidrát egyik fajtája. Ide tartozik például a pektin, a cellulóz és a lignin. Növényi alapanyagokból, például teljes kiőrlésű gabonákból, gyökérzöldségekből, gyümölcsökből és zselésítő anyagokból származnak. A kölyökmacskák étrendjében azért van szükség némi élelmi rostra, mert a segítségükkel megelőzhetőek az olyan emésztőszervi problémák, mint például a hasmenés és a székrekedés.

Mennyit kell innia a kölyökmacskának?

A macskáknak általában testsúlykilogrammonként 60 ml folyadékra van szükségük, amihez ivás útján vagy a táplálékon keresztül is hozzájuthatnak. A hőmérséklettől, a kölyök aktivitásától és fizikai állapotától, illetve a táplálékától függ, hogy mennyit kell innia. Egy (kb. 10% víztartalmú) száraz eledellel etetett kölyök többet iszik, mint az, amelyik nedves eledelt kap (ami körülbelül 80% vizet tartalmaz).

Milyen előnyökkel jár a vegyes táplálás a kölyökmacskák számára?

Azt nevezzük vegyes táplálásnak, amikor a kölyök vegyesen kap nedves- és száraztápot – akár egy etetés alkalmával, akár különböző etetésekkor. Ez segítheti a kiegyensúlyozott táplálékbevitelt, és emellett számos, az egészségre gyakorolt jó hatása is van.

Hidratáltság

Napi két tasak nedves eledellel biztosíthatja a kölyök ajánlott napi vízfogyasztásának körülbelül 73%-át.

Súlykontroll

Mivel a nedves eledelnek magas a nedvességtartalma, nagyobb adag kell belőle a meghatározott kalóriaérték eléréséhez.

Szájhigiénia

A száraz táp segít tisztán tartani a kölyökmacska fogait, mivel a tápszemcsék rágás közbeni fogkefeszerűen súrolják a fogakat.

Természetes evési szokás

Ha a kölyök a nap folyamán bármikor csipegethet a száraz eledelből, akkor természetes ösztönének megfelelően naponta többször eszik keveset.

Mikor kell elkezdeni a vegyes táplálást?


A macskák táplálkozási szokásait az első évben kialakított szokások alapozzák meg. Ezért célszerű a kölyökkel ebben a korai életszakaszban különféle táplálékokat megismertetni, és fokozatosan bevezetni az újabbakat. A vegyes táplálás megkezdése két és három hónapos kor között ideális.

A kölyökmacska táplálékának megváltoztatása


A táplálék bármiféle hirtelen változtatása emésztési panaszokat okozhat, és a kölyökmacska bizalmatlanná válhat az ennivalóval szemben. Ezért fontos, hogy fokozatosan szoktassa hozzá az új ennivalóhoz, ha más termékre vagy felnőtt tápra vált, vagy áttér a vegyes táplálásra.

Hogyan etessem a kölyökmacskát a növekedésének megfelelően?


Négy hét után a kölyökmacska érdeklődést kezd mutatni a szilárd táplálék – általában az anyja táplálékai – iránt. Ettől kezdve benedvesítheti a száraz tápszemcsét vízben vagy macskatejben a puhább állag eléréséért, és megengedheti a kölyökmacskának, hogy megszagolja, meglökdösse és megegye.

Ha a kölyökmacska egy kicsit idősebb volt, amikor hazahozta, akkor a legjobb az, ha továbbra is azt az táplálékot adja neki, amellyel a tenyésztő vagy korábbi tulajdonosa etette, hogy megelőzze az emésztési panaszokat és a felesleges stresszt. Amikor a kölyökmacska hozzászokott az otthonához, akkor átválthat más táplálékra úgy, hogy fokozatosan nagyobb mennyiséget kever az újból a régi eledelbe hét napon keresztül.

Ha bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy mi a legmegfelelőbb táplálás a kölyökmacskája számára, akkor beszéljen az állatorvossal, aki további tanácsot tud adni az Ön számára.

Mire van szüksége a kölyöknek az első eledelében?


A kölyök gyorsan növekedni fog az első néhány hónapban, és bár a növekedés ez idő után lassul, még mindig szüksége lesz a megfelelő táplálkozásra, hogy segítse az egészséges szervek, izmok és csontváz fejlődését.

A megfelelően kialakított táp gondoskodik arról, hogy a kölyökmacska megkapja a szükséges tápanyagokat a megfelelő mennyiségben, amely biztosítja az egészséges fejlődéshez nélkülözhetetlen fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb elemeket.

A kölyök egyedülálló táplálkozási igényeinek kielégítése mellett, az első tápláléknak alkalmasnak kell lennie arra, hogy a fiatal emésztőrendszerük megeméssze és a fogaikkal meg tudják rágni. A macskák számára az táplálék szaga és szerkezete fontosabb tényező, mint az íze, de mivel a kölykök tejfogukat négy hónapos korukig őrzik meg, fontos, hogy megfelelő méretű és könnyebben rágható részekre vagdalja össze az táplálékot. Hasznos, ha a kölyköt nedves tápokhoz is hozzászoktatja, mivel ennek előnyös hatásai lehetnek, ráadásul később nehezebb lesz bevezetni.

Születésétől négy hónapos koráig a cica egy intenzív ugrásszerű növekedésen megy keresztül, amely segíti az erős csontváz és izomtömeg kialakítását. Ehhez szükségük van a táplálkozásukból származó fehérjékre és más kulcsfontosságú tápanyagokra, például az immunrendszer támogatására szolgáló antioxidánsokra.

Négy és tizenkét hónap között a növekedés lassul, de a cicák még mindig sok energiát adó eledelt igényelnek, mivel megkezdik a környezetük felfedezését, miközben a testük tovább növekszik, és izomtömeget alakítanak ki. Az emésztőrendszerük még fejlődik, ezért válasszon energiadús, könnyen emészthető tápot, amelyben minden megvan, amire szükségük van.

Válogasson, nézelődjön a Kitten eledeleink között! Amennyiben kérdése van, keressen bennünket elérhetőségeinket és mi segítümk, hogy a legjobb macska eledelt válassza kedvenc doromboló szőrgombócának!
Tovább