Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Mennyire illik az étrendbe a macskakonzerv?

macska
Szűrés törlése
kedvence.hu
2021.07.19 15:17
Mennyire illik az étrendbe a macskakonzerv?

Lehet, hogy te is találkoztál már a problémával, hogy hiába akarod a legjobbat kedvencednek, mégsem eszi meg azt az eledelt, amit választottál neki. Vajon mit tehet ilyenkor? Mi a legjobb a macskának? Száraz táp, macskakonzerv vagy épp házi koszt? Találjuk meg a legegészségesebb eledelt a bársonytalpúaknak!


A kezdetek a legfontosabbak 

Mint az élet oly sok területén, a macskák táplálásában is a legfontosabb az arany középút. Ez pedig azt jelenti, hogy mind a száraz eledelre és a macskakonzervre is egyaránt szükség van. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket milyen mértékben adjuk a bársonytalpúnak, hiszen a száraz tápot minden esetben mérsékelten kell adni, szemben a macskakonzervvel.

 

Bármilyen meglepő, a macskák képesek egész életük során egyféle ízesítésű eledelt fogyasztani, nincs szükségük a változatosságra, mint nekünk, embereknek. Természetesen az, hogy az adott macska mit részesít előnyben, nagyban függ attól, hogy kiscica korában mihez szoktattuk. Éppen ezért óriási felelősség, hogy mivel etetjük a kezdetektől fogva. Érdemes már a legelején figyelni, hogy hogyan reagál egy-egy újabb textúrára, ízre, illatra, hogy könnyebben megtaláljuk a megfelelőt. Egy kifejlett, idősebb macskát már meglehetősen nehéz újfajta táplálkozási módhoz szoktatni. 

macska etetés

 

Miből adjunk többet? Macskakonzervből vagy száraz eledelből?

A macskáknak ugyanúgy, mint bármely más állatnak, van folyadékigénye. Ezt nem mindig hajlandók itatótálból pótolni, így sokszor válik szükségessé az, hogy a táplálékuk is nagyobb mennyiségű folyadékot tartalmazon. Emellett természetesen számos más előnnyel rendelkeznek a macskakonzervek, hiszen mikor kibontjuk, hívogató és vonzó illatukkal szinte azonnal befészkelik magukat a cica orrába. Ennek pedig még a legfinnyásabb macska is csak nehezen tud ellenállni. 

 

Persze az állag sem mindegy, mely egészen a folyékonytól a pástétomon át a nedves falatkákig bármilyen variáció lehet. Mivel ez maximálisan szubjektív, így nehéz megítélni, hogy az adott bársonytalpúnak éppen mi lesz a kedvence, de ha mondjuk az egyik verzió nem jön be, akkor még mindig van mihez nyúlni. Ennek a táplálásnak az egyetlen hátulütője, hogy a konzervek tartalma szobahőmérsékleten gyorsan megromlik, így minden esetben rövid időn belül el kell fogyasztania azt a cicának. Mivel ezek a táplálékok több folyadékot tartalmaznak, mint a szárazak, így jó eséllyel megelőzhető az állat kiszáradása. 

 

Ettől függetlenül száraz eledelre is szükség van, de azt jó, ha tudjuk, hogy ezek általában növényi eredetű tápok. Valószínű nem véletlen, hogy a macskák is jobban szeretik a nedves táplálékot, hiszen ragadozó természetükből adódóan inkább a húshoz vonzódnak. Arról nem is beszélve, hogy amennyiben sok száraz eledelt fogyaszt a cica, akkor minden esetben figyelemmel kell kísérni, hogy elegendő folyadékot is bevisz-e a szervezetébe. 

macska száraz és nedves etetés

 

Természetesen a macskakonzervek esetében is körültekintően át kell olvasni az összetevőket. Amennyiben a listán szerepelnek cukrok, ízfokozók és egyéb “finomságok”, akkor lehet, hogy nem az adott nedves táp a jó választás. 

 

Ha még nem találtad meg a macskád ízlésének megfelelő macskakonzervet, akkor nézz körül bátran kínálatunkban, ahol biztosan megleled a számára ideálisat. 

Ezeket olvastad már?

A cicák nagy kedvence: a Leonardo macskatáp
29
Ápr

Minden gazdi legfőbb vágya, hogy csak olyan eledellel táplálja kedvencét, ami garantáltan egészséges és az emésztésének is megfelelő. Ezeknek mind-mind eleget tesznek a Leonardo macskatápok, akár a száraz, akár a nedves eledelre esküszünk. Tudj meg velünk többet ezekről a tápokról, hogy a legjobbat adhasd a cicádnak!

A legfontosabb tudnivalók a macska etetésről
05
Nov

Mik legfontosabb szempontok a macska táplálkozását tekintve? Mit kell tudni az emberi táplálékokról, és mi szükséges valóban a macskáknak? Ma utánajárunk, hogy mik azok a tápanyagok, amikre feltétlenül szüksége van a cicának ahhoz, hogy egészséges és kiegyensúlyozott életet éljen!

A kölyökkorú macska etetése és annak különlegességei
30
Márc

Akárcsak az emberek, úgy az állatok esetében is, az első évek táplálkozása mérföldkőnek számít. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen alapanyagokból készült táplálékkal zajlik a kölyökkorú macska etetése, hiszen ez az egész életüket befolyásolni fogja.

Macskatáp: minden, ami tudni szeretnél róla
29
Dec

Minden felelős macskatartó tudja azt az apróságot, hogy egy macskát sem etetünk kizárólag száraztáppal. Hiszen a száraztáp bár rendkívül hasznos, de a legtöbb esetben nem tartalmazza az egészséges fejlődéshez szükséges minden vitamint és ásványi anyagot. Ismerjük meg közelebbről ezeket a macskáknak szánt táplálékokat!