Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Milyen betegségek ellen jó a Sera Costapur?

akvarisztika
Szűrés törlése
kedvence.hu
2021.05.22 16:09
Milyen betegségek ellen jó a Sera Costapur?

Akiknek halai vannak, azok tudják, hogy semmivel sem egyszerűbb tartani őket, mint bármely más állatot. Persze nem kell levinni őket sétálni, valamint a szórakoztatás is sokkal egyszerűbb, mint más kedvenceknél, de ettől függetlenül ugyanúgy különböző veszélyek leselkednek rájuk a mindennapokban. Ilyenek például a különböző halbetegségek, melyre a legtöbb esetben hatékony gyógymód a Sera Costapur. 


A legismertebb típusok 

 

A legismertebbek betegségek, amire a Sera Costapur alkalmazható, azok a Ichthyophthirius (fehérpont-betegség) és más bőrparaziták, mint Costia, Chilodonella és Trichodina. De vajon mennyire veszélyesek ezek a fertőzések?

 

Ichthyophthirius (fehérpont-betegség): Ez a betegség robbanásszerűen szaporodik el az akváriumban, ezért amint egy állaton is észleljük a parazita jelét, akkor azonnal el kell kezdeni a kezelést. Sajnos roppant gyorsan terjed, így meglehetősen hamar képes megbetegíteni az egész akvárium halpopulációját. Elég, ha csak egy hal behurcol egy ilyen parazitát, ami lehullik, majd osztódik és végül körbekering az akváriumban, hogy egy új halra felkapaszkodjon és befúrja magát a bőrébe. 

Costia: Ennek a kórokozója egy 8-15 mikron méretű kis parazita, az ostoros costia necatrix. Az elülső végén lévő ostor segítségével képes szabadon mozogni a vízben és ráakaszkodni a halra. A kopoltyún vagy a hal bőrén keresztül bejut a testbe, majd az ott található szövetekkel táplálkozik. Gyorsan szaporodik.

Chilodonella: Ez a parazita a szúnyoglárvák közé tartozik, és a halak kopoltyújánál és bőrén át jut be a testbe. Nem bírja a 30 fok feletti hőmérsékletet, így ha fölé megy, akkor a gyógyszeres kezelés mellett hatékonyan kiirtható. Gyorsan szaporodik, így ha felfedezzük az akváriumban, akkor lehetőleg minél előbb kezdjük meg a víz és a halak kezelését. 

Trichodina: Természetesen ez is egy parazita, ami a halak testében szeretne élősködni, ahova szokás szerint a kopoltyún vezet az út, de ez a típus nem veti meg a halak más nyílásait sem. Általában közvetlen érintkezéssel jutnak egyik helyről a másikra, de az sem ritka, hogy úsznak a vízben addig, míg el nem jutnak egy újabb gazdatestig. 

costapur

 

A megoldás: Sera Costapur 

Maga a kezelés nem bonyolult, de azért igényel némi odafigyelést. Első lépésként biztosítani kell a megfelelő szellőzést a kezelt vízfelületnek, valamint az UV lámpák használatát a gyógyítás teljes időtartama alatt szükséges mellőzni. Egy átlagos 50 milliliteres Sera Costapur nagyságrendileg 800-1000 liter vízhez elegendő. Ennek köszönhetően roppant sokáig elég egy flakon, hiszen már egy 400 literes akvárium is meglehetősen nagynak számít. 

 

Első lépésként 90 liter vízhez 6 ml Sera costapur szükséges, tehát a kívánt vízmennyiség függvényében kell a megfelelő adag szert meghatározni. A betegség fényében kell a használati időt átgondolni, de általában azt mondják, hogy addig nem érdemes a kezelt vizet lecserélni, míg az utolsó elváltozás is el nem tűnik a halakról. Általában öt nap után azért mindenképp illik végrehajtani a vízcserét, ha nem is teljesen, de kb. 80%-ban mindenképp. 

 

Ha mindezzel kész vagyunk, akkor a legjobb megoldás, ha aktívszenes szűrőt használunk egy darabig, mivel segít megszabadulni az esetlegesen visszamaradt gyógyszermaradványoktól. 

Ha te is ilyen problémával küzdesz, akkor mindenképp nézz körül webáruházunkban az AKVARISZTIKA fül alatt, vagy ha tanácsra lenne szükséged, keress minket bátran elérhetőségeinken

Ezeket olvastad már?

Halbetegségek és kezelési módok, avagy a Baktopur Direct használata
19
Ápr

Beteg néhány hal az akváriumban? Előfordulhat, hogy későn veszed észre, hogy felütötte a fejét a betegség, vagy ha nem fektettél elég hangsúlyt a megelőzésre. Ilyenkor jó eséllyel a Baktopur Directre van szükséged. 

Melyik halbetegségre megoldás a Baktopur Sera?
15
Júl

Nagyon szerencsés vagy, ha még nem tapasztaltad a különböző halbetegségek megjelenését az akváriumodban, de a többség számára nem ismeretlen fogalom a hasvízkór, a pikkelyhullatás vagy épp a foltosság és még számos bakteriális fertőzés. Ezekre nyújt hatékony megoldást a Baktopur Sera, ami akár egy hét alatt látható javulást eredményez az uszonyosok körében.

Mitől olyan különleges a Sera Omnipur?
18
Júl

Ahány akvárium, annyiféle halpopuláció. Ahány hal, annyiféle betegség ütheti fel a fejét 1-1 kolóniában. Ha valami kórokozó jut be az akváriumba, akkor minél előbb meg kell kezdeni a célirányos és hatékony kezelést. Léteznek egyszerűbb és összetettebb betegségek, így mindig alaposan át kell gondolni, hogy mit alkalmazunk. Az esetek többségében gyógyírt jelent a Sera Omnipur, ami megbirkózik a leggyakoribb halbetegségekkel, legyen az vírusos vagy bakteriális eredetű. 

Mire jó a Sera Fishtamin?
08
Jún

Bár óriási tévedés, mégis nagyon sokan gondolják azt, hogy az állatoknak nincs szükségük a különféle vitaminpótló készítményekre. Ennek ellenére nagyon sok esetben igazán jó szolgálatot tesznek a különféle vitaminok, mint például a Sera Fishtamin.