Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Macskabútor vagy kaparófa?

kedvence.hu
2021.03.18 17:49
Macskabútor vagy kaparófa?

Mikor a két fogalom külön szerepel, sokan elgondolkodnak, hogy mi lehet a különbség és a hasonlóság a kettő között. Hiszen a macskabútorok közé tartozik a kaparófa, ha valahol keressük. De akkor miért használjuk külön?

 


Ugyanaz? 

Mondhatnánk, hogy ugyanaz a kettő, hiszen a kaparófa minden esetben egy macskabútor. Ha bármilyen macskákkal foglalkozó oldalon kaparófát keresünk, akkor azt a macskabútor fül alatt találjuk, hacsak nincs neki egy saját menüpontja. Azt azonban tudni kell, hogy bár minden kaparófa macskabútor, de nem minden macskabútor kaparófa.

A macskabútorok sokkal színesebb palettát foglalnak magukban ahelyett, hogy csak egyféle irányba koncentrálnának. Persze a többség számára pont elég, ha tudják, hogy mit és hol keressenek, a többi már csak felesleges maszlag.

A macskabútorok közé tartoznak többek között a kaparófák, a fekhelyek és természetesen minden, ami a macskák kényelmét szolgálja. Ilyenek például a különböző kaparószőnyegek, falra vagy épp radiátorra szerelhető függőágyak. Ezek mindegyike olyan bútor, amit a bársonytalpúaknak találtak ki, hogy minél kényelmesebben érezzék magukat.

 

Melyik macskabútor miért jó?

Minden macskának szüksége van fekhelyre, ami lehetőleg olyan kialakítású legyen, hogy védelmet nyújtson számára, és persze kellően nyitott is legyen ahhoz, hogy belássa a környezetét. Ez lehet kisebb vagy nagyobb is, peremmel ellátott, bebújós, de akár egy egyszerű kis szőnyeg is, attól függően, hogy mit preferál a cica. 

A másik népszerű macskabútor a már emlegetett kaparófa, ami nem véletlen, hiszen egyben szolgálnak játszótérként, pihenőhelyként és körömélezésre szánt területként a macska számára. Ez lehet egy kisebb darab, de akár a plafonig is érhet, sőt széltében és hosszában is igen változatos a kínálat.

Ennek egy helytakarékosabb megoldása a falra szerelhető kaparófa, vagy más néven kaparószőnyeg. Mivel ez jellemzően a falon kap helyet, így nem foglal helyet a szobában, sőt szinte észrevehetetlen, hogy hova jár kaparni a macska. Nagy előnye, hogy a beszerzésével megelőzhetjük a kaparászásból adódó károkat, hiszen nem az ágyat és a bútorokat nézi körömélezésre hivatott felületeknek az állat.

 

A legmenőbb falra szerelhető variáció a macska formájú kaparószőnyeg, hiszen mi más dukálna egy igazán vagány cicának?!

Népszerűek még a falra vagy épp radiátorra szerelhető macskafekhelyek is. Mivel a négylábúak nagy része szeret az ablakban ücsörögni és figyelni a kinti eseményeket, így remek ötlet meglepni egy strapabíró pihenőhellyel, amit elegendő csak a falra vagy épp az ablak alatt a radiátorra rögzíteni. Innen sokkal könnyebben fel tudnak ugrani a kedvenc helyükre, hogy minél többet nézelődhessenek. 

macska bútor

 

Hogyan vegyük rá a használatra?

Végül, de nem utolsósorban nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy mit kell tenni akkor, ha a bársonytalpú nem akarja elfogadni a számára választott macskabútort. Nem kell kétségbe esni, mivel a legtöbb esetben orvosolható a probléma némi macskamentával. Elég egy kicsit oda helyezni, ahova szeretnénk, hogy menjen a macska, és ő garantáltan követni fogja a számára ellenállhatatlan illatot.

 

Ha nem vagy biztos abban, hogy melyik macskabútort válaszd, akkor mindenképp javasoljuk, hogy nézz körül a kínálatunkban, és keresd meg a macskádhoz leginkább illő darabokat. Ha pedig elakadnál, keress minket bátran!

Ezeket olvastad már?

Miért jó és mindig szükséges-e a macska kaparófa?
26
Febr

Röviden és velősen: igen. Persze ez közel sem ilyen egyszerű, de tagadhatatlan tény, hogy aki meg szeretné óvni a bútorait, annak bizony be kell szereznie egy macska kaparófát.

Milyen a jó kaparófa cicáknak?
10
Febr

Aki macskatartásra adja a fejét, az meg kell, hogy ismerkedjen néhány különleges és izgalmas kellékkel, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy a bársonytalpú jól érezze magát. Az egyik ilyen a kaparófa, ami minden cica nagy kedvence.

Otthon is készíthetünk cica kaparófát?
03
Jan

Sokan azt gondolják, hogy a macskák bár öntörvényű, de meglehetősen lusta állatok. Ez közel sem igaz, mert egy óriási tévhit, hogy 24 órából 20-at átalszanak, a maradék 4-ben pedig táplálkoznak és némi simogatást kunyerálnak. A cicák többsége imád játszani, kifejezetten élvezi, ha a gazdi valami izgalmasat talál ki nekik, de ha éppen erre nincs idejük, akkor előszeretettel használják a cica kaparófát.

Milyenek az ideális cica játékok?
25
Ápr

Míg kicsik a cicák, addig imádnak játszani, hiszen minden nap egy újabb kihívás, egy következő tanulási folyamat.

-25%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
10 liter
9 690 Ft
12 999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 969 Ft/l
-22%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 4 db
Kedvencekhez
Macska mászóka - 40 x 20 x 40 cm
9 999 Ft
12 890 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 9 999 Ft/db
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Ferplast NIP 20 Alomtál
Ferplast NIP 20 Alomtál
3 760 Ft
Egységár: 3 760 Ft/db
-11%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 2 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
150 ml
3 399 Ft
3 799 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 22 660 Ft/l
-21%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 3 db
Kedvencekhez
5 999 Ft
7 600 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 5 999 Ft/db
-25%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
750 g
2 999 Ft
3 999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 3 999 Ft/kg
-17%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 10 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
5 liter
2 990 Ft
3 599 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 598 Ft/l