Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Mik azok az ostoros bélférgek és a flagellol?

kedvence.hu
2021.02.20 14:59
 Mik azok az ostoros bélférgek és a flagellol?

Akinek volt már valaha akváriuma, az tudja, hogy egyáltalán nem zökkenőmentesek az első lépések, ha meg beüt egy betegség, akkor annak a kezelése sosem egyszerű dolog. Ma nézzük meg az ostoros bélférgeket és annak kezelését flagellol használatával.


 

Amit az ostoros bélférgekről tudni kell

Az ostoros bélférgek, avagy bél flagelláták a halak olyan megbetegedése, ami azt gátolja, hogy a halak a számukra megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot fel tudják venni a vízből. Ez egy igazán erőteljes bakteriális fertőzés, ami nem csak kellemetlen, de a halak életét is veszélyezteti.

A legismertebb megjelenési formája az úgynevezett lyukbetegség, amihez elég a helytelen tartás, egy kis vitaminhiány, és már készen is van a probléma.

beteg hal

Ősszeragadt úszójú platti

Ezek az egysejtű ostoros bélférgek bizonyos körülmények hatására elszaporodnak a halak beleiben. Ilyen lehet a stressz, a hiányos ásványianyag-tartalmú vagy túl lágy víz. Érdekes módon kis mértékben nem veszélyesek ezek az egysejtűek, de ha elszaporodnak a belekben, akkor az általában a halak halálához vezet.

beteg diszkoszhal

Ostoros bélférgek által megtámadott diszkoszhal

Mivel ezek az élősködők elvonják a vitaminokat a szervezettől, így az a fejek porcából próbálja pótolni, ami a lyuk kialakulásához vezet.

Ennek gyógyítása egyáltalán nem egyszerű, hiszen súlyos károkat is okozhat a hal testében, de ebben az esetben nyújt megfelelő segítséget a Sera Med Professional Flagellol.

Mi az a flagellol?

A Sera Med Professional Flagellol alapvetően arra szolgál, hogy elpusztítsa a halak beleiben megtapadt flagellátákat. Mivel ez egy nagyon könnyen emészthető és felszívódó készítmény, így a bélrendszerbe jutva könnyedén képes fertőtleníteni azt és elpusztítani a kórokozókat, sőt betokosodott ciszták esetén is kiváló.

Már pár napos használat után is jelentős javulás látható a halakon, ami abban is megnyilvánul, hogy a fehérpontbetegséget is hatékonyan kezeli.

A használata is igencsak egyszerű, hiszen nem kell hozzá más, csak egy kis matek. Mielőtt alkalmazzuk, mindenképp rázzuk fel, hogy minden hasznos hatóanyagból jusson a vízbe. Az adagolás is roppant egyszerű, hiszen minden 40 literhez 1 csepp flagellol szükséges. Tehát egy 400 literes akváriumhoz ha 10 cseppet teszünk, az tökéletesen kezeli az összes hal problémáját, legyen az ostoros bélféreg vagy épp fehérpontbetegség, esetleg betokosodott ciszta.

 

Miután beletettük az akváriumba a cseppeket, alaposan keverjük össze azt, hogy mindenhova jusson elegendő. Mikor az akváriumot kezeled, az alatt az idő alatt tedd jól szellőzővé a helyiséget. Az akvárium tekintetében mindenképp vedd ki a biológiai szűrőket, és lehetőleg rögtön az elején kapcsold le az UV-lámpákat. Emellett pedig ebben a pár napban ne használj aktívszenes szűrőt.

Érdemes 3 nap múlva a flagellollal kezelt akváriumvízben egy 80%-os vízcserét eszközölni, mielőtt minden visszaáll a régi kerékvágásba. Sőt, a biológiai szűrőkre is vonatkozik, hogy érdemes alaposan kitisztítani az ismételt használat előtt.

Még nem találkoztál ezzel a furcsa és alattomos fertőzéssel? Akkor nagy szerencséd van, mert nem a legszívderítőbb látvány, mikor a kedvenc halad egyszerre lyukbetegségben szenved. Hogy ezt megelőzd, ügyelj a megfelelő vízminőségre és arra, hogy használj megelőző szereket, melyet kínálatunkban is megtalálsz.

Ezeket olvastad már?

Mitől olyan különleges a Sera Omnipur?
18
Júl

Ahány akvárium, annyiféle halpopuláció. Ahány hal, annyiféle betegség ütheti fel a fejét 1-1 kolóniában. Ha valami kórokozó jut be az akváriumba, akkor minél előbb meg kell kezdeni a célirányos és hatékony kezelést. Léteznek egyszerűbb és összetettebb betegségek, így mindig alaposan át kell gondolni, hogy mit alkalmazunk. Az esetek többségében gyógyírt jelent a Sera Omnipur, ami megbirkózik a leggyakoribb halbetegségekkel, legyen az vírusos vagy bakteriális eredetű. 

Miért jó választás a Sera Ectopur akváriumi vízkezelő só?
01
Jún

Ebben a cikkünkben kicsit részletesebben is kifejtjük, hogy miért van akkora szükség ezeknek a termékeknek a használatára. Emellett kitérünk arra is, hogy miért ideális választás a Sera Ectopur vízkezelő só. Végül pedig elmondjuk, hogy mit kell tudni a használatáról.

Mire jó a Sera Fishtamin?
08
Jún

Bár óriási tévedés, mégis nagyon sokan gondolják azt, hogy az állatoknak nincs szükségük a különféle vitaminpótló készítményekre. Ennek ellenére nagyon sok esetben igazán jó szolgálatot tesznek a különféle vitaminok, mint például a Sera Fishtamin. 

Halbetegségek és kezelési módok, avagy a Baktopur Direct használata
19
Ápr

Beteg néhány hal az akváriumban? Előfordulhat, hogy későn veszed észre, hogy felütötte a fejét a betegség, vagy ha nem fektettél elég hangsúlyt a megelőzésre. Ilyenkor jó eséllyel a Baktopur Directre van szükséged.