Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Macskatáp: minden, ami tudni szeretnél róla

macska
Szűrés törlése
kedvence.hu
2020.12.29 19:04
Macskatáp: minden, ami tudni szeretnél róla

Minden felelős macskatartó tudja azt az apróságot, hogy egy macskát sem etetünk kizárólag száraztáppal. Hiszen a száraztáp bár rendkívül hasznos, de a legtöbb esetben nem tartalmazza az egészséges fejlődéshez szükséges minden vitamint és ásványi anyagot. Ismerjük meg közelebbről ezeket a macskáknak szánt táplálékokat!


Minden cica más

Alapvetően minden macska ízlése más, és ezáltal a számukra éppen kedvencet megtalálni rendkívül nehéz. Ezenfelül pedig számításba kell venni azt is, hogy a korának, esetleges betegségeinek megfelelően kell ellátni táplálékkal. Éppen ezért semmiképp ne mások véleményére hagyatkozzunk, hanem maximálisan saját tapasztalatból döntsünk a macskánknak megfelelő száraztápról.

 

A macskák alapvetően ragadozók, és a bélrendszerük is eszerint alakult ki az évtizedek, századok folyamán. Bár szeretik megkóstolni a különböző növényeket, mégsem ajánljuk, hogy túl sokat fogyasszon belőlük a bársonytalpú. A túlságosan nagy mennyiség könnyen bélproblémákhoz, hasmenéshez vezethet.

 

Inkább a húsokat preferálják, mivel az tartalmaz taurint, ami elengedhetetlen a szervezetük kielégítő működéséhez. A taurin maga egy aminosav, aminek van kéntartalma, ami nagyban hozzájárul a kalcium és a glükóz hasznosulásához. Ezenkívül pedig sokat tesz az egészség javításáért, sőt a méregtelenítésben is jelentős szerepet vállal. Ha pedig az idegrendszer fejlődését nézzük, akkor nagy segítség a számára. Se a túladagolás, se a hiány nem jó, hiszen amennyiben nem jut elég taurinhoz, az sokat árthat a szemek, a fogaknak, és akár a szívvel kapcsolatban is okozhat problémát. 

 

Lehetőség szerint mind a nedves, mind a száraztáp tartalmazzon elegendő taurint és kevesebb növényi összetevőt.

Macska kaja

 

A legjobb száraztápok macskának

A táp kiválasztásánál körültekintőnek kell lenni, hiszen az összetevők meglehetősen fontosak, így vannak kerülnivalók és olyanok, amiket mindenképp tartalmaznia kell a száraztápnak. Lehetőleg ne tartalmazzon hússzármazékokat (porc, bőr), gabonaféléket, burgonyát és mesterséges színezéket, ízfokozót. Ezek egyike sem szükséges egy jó minőségű tápba, így nagyon oda kell figyelni.

 

A legjobb tápok összetevőlistáján az első helyen a hús szerepel, mivel egy prémiumminőségű macskatáp abból tartalmazza a legtöbbet. Azt nem szabad elfelejteni, hogy az igazán jó minőségnek ára is van, így azért mélyen a zsebedbe kell nyúlnod. Emiatt gyakori, hogy sokan egy kicsit olcsóbb, de hasonló összeállítást keresnek, aminek az a titka, hogy figyelni kell az összetevők sorrendjére. Ami legelöl van, abból tartalmazza a legtöbbet és ami a legvégén, az a legkevesebbet. 

 

A szakemberek egyetértenek abban, hogy sem kutyát, sem pedig macskát nem szabad kizárólag csak nedves, illetve száraztápon tartani. Ezek ötvözése a tökéletes megoldás, hiszen rengeteg olyan hozzávalót tartalmaznak, amik egymást kiegészítve tesznek a bársonytalpúak egészségéért. A macskáknak szánt száraztáp mellé minden esetben nagyon fontos, hogy elegendő vizet tegyünk ki, mivel anélkül könnyen okozhat bélproblémákat a kedvencünknél. 


Te milyen tápot adsz a cicádnak? Ha még nem döntöttél, nézz körül kínálatunkban, és találd meg a neki leginkább alkalmas tápot. Amennyiben elakadnál, keress minket bátran elérhetőségeinken, segítünk, amiben csak tudunk!

Ezeket olvastad már?

Szükséges-e vagy sem a cica vitamin?
20
Jún

Szerencsére a macskák vitaminigénye egyáltalán nem különbözik sokban a többi húsevő állatokétól. Éppen ezért ma megnézzük, milyen cica vitaminokkal érdemes táplálni a bársonytalpúdat ahhoz, hogy tökéletes egészségnek örvendjen.

A cicák nagy kedvence: a Leonardo macskatáp
29
Ápr

Minden gazdi legfőbb vágya, hogy csak olyan eledellel táplálja kedvencét, ami garantáltan egészséges és az emésztésének is megfelelő. Ezeknek mind-mind eleget tesznek a Leonardo macskatápok, akár a száraz, akár a nedves eledelre esküszünk. Tudj meg velünk többet ezekről a tápokról, hogy a legjobbat adhasd a cicádnak!

A legfontosabb tudnivalók a macska etetésről
05
Nov

Mik legfontosabb szempontok a macska táplálkozását tekintve? Mit kell tudni az emberi táplálékokról, és mi szükséges valóban a macskáknak? Ma utánajárunk, hogy mik azok a tápanyagok, amikre feltétlenül szüksége van a cicának ahhoz, hogy egészséges és kiegyensúlyozott életet éljen!

A kölyökkorú macska etetése és annak különlegességei
30
Márc

Akárcsak az emberek, úgy az állatok esetében is, az első évek táplálkozása mérföldkőnek számít. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen alapanyagokból készült táplálékkal zajlik a kölyökkorú macska etetése, hiszen ez az egész életüket befolyásolni fogja.