Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Bolha megelőzés ősszel: Így készülj fel

kutya
macska
Szűrés törlése
kedvence.hu
2020.09.17 07:11
Bolha megelőzés ősszel: Így készülj fel

Tudtad, hogy a bolhák a hűvösebb hónapokban is aktívak - nemcsak a tavaszi / nyári időszakban? Ezért javasoljuk, hogy négylábú bundás barátodnál egész évben alkalmazni a megelőző szereket. Annak érdekében, hogy ezt jobban megértsük, vess egy pillantást nagyszerű cikkünkre. 


 

Mit jelent számodra a szeptember, az október és a november? 

A hidegebb időjárás, a melegebb ruhák és az őszi ünnepek, amelyek a lehulló levelek és a szüreti lakomák gondolatait indítják el mindenkiben - de kedvenced számára ez a három hónap teljesen mást jelent: a bolhaszezon legkíméletlenebb részét! Azt gondoltad, hogy a bolhák a hidegebb időben "feladják és eltűnnek"? Sajnos kutyák és macskák esetében ez nem igaz. 

De miért ősszel?

A köztudatban a bolhák általában a nyári meleg időjáráshoz társulnak. Miért lennének ezek a kis lények még hevesebbek szeptemberben, októberben és novemberben?

Szemléltetésképpen képzeljünk el egy bolhavédelem nélküli háziállatot, amely a hidegebb hónapokban ki megy az udvarra vagy egy sétára megyünk vele. Tegyük fel, hogy háziállatunk csak most kezdi megnövelni téli bundáját, amely meleg és hangulatos otthona a bolhák számára, hiszen menekülni akarnak a hideg időjárás elől. Ez komoly probléma, mert a bolhák minden eddiginél aktívabbak, mert a bolhákat vonzza az őszi csapadékkal járó nedvesség. 

Ez egy katasztrófa: hiszen a bolhák tökéletes élőhelyet találnak kedvenced bolyhos szőrén belül, és az egyedülállóan nedves körülményeknek köszönhetően a bolhák szaporodási szintje magasabb, mint valaha. Ami a legrosszabb, hogy míg háziállatodra petéket raknak a bolhák, a vastagabb bundája megnehezíti a gazdiknak a bolhák észrevételét vagy eltávolítását

Bolhavédelem lutyának ősszel

 

Készülj fel az őszi bolhákra!

Valójában a legtöbb területen az ősz a bolhák legrosszabb szezonja. Dr. Michael Dryden, a manhattani Kansas Állami Egyetem Állatorvostudományi Főiskolájának Diagnosztikai Orvostudományi és Pathobiológiai Tanszékének állatorvosi parazitológiai professzora "őszi bolhahullámnak" nevezi.

Dryden felfedezte, hogy az állatok bolháinak száma ősszel 70 százalékkal magasabb, mint tavasszal! Elmélete szerint a "bolha-hullám" azért fordul elő, mert ősszel általában növekszik a csapadék, és a hőmérséklet magas marad. A bolhák ilyen körülmények között kiválóan érzik magukat. Valójában ősszel az állattartók hajlamosak azt hinni, hogy bolhavédelm ilyenkor már nem szükséges.

Bolhák megértése

A bolhák nagyon hatékonyan szaporodnak. Érkezésük után tizenöt percen belül, 24 órán belül pedig elkezd szaporodni kedvence vérével. Minden nőstény bolha naponta körülbelül 28-50 tojást fog rakni.

A petesejtek eleinte ragadósak, de rövid idő múlva kiszáradnak és lehullanak a kedvenceidről a környezetbe, és két-öt napon belül kikelhetnek. Noha bolhát lehet bevinni a környezetünkbe ruházatunkon, valószínűleg a védtelen háziállatok szállítják őket - egyszerre többször is. Ez egy másik emlékeztető arra, hogy a macskák amelyek sokat jának a szabadba, szintén védelmet igényelnek.

Fontos megjegyezni a bolhák hatékony kiküszöbölése érdekében a környezetet és a háziállatot is kezelni kell! Ide tartozik a szőnyeg, a bútorok , ágyak és az udvar. Dryden azt is megjegyzi, hogy az ősszel előforduló otthoni fertőzések meghaladhatják a tavasszal bekövetkező fertőzéseket. A háziállatról lehullott bolhapetei végül lárvákká válnak. Mivel a lárvák nem szeretik a fényt, lefelé fúródnak a szőnyegbe vagy szövetszálakba, ahol a következő 7-14 napban bábokká válnak.

A bábokat egy gubó védi, amelyet a lárvák megpörgetnek, és addig szunnyadnak, amíg a kifejlett bolha megjelenésének feltételei nem megfelelőek. A 29 fok feletti hőmérséklet ösztönzi az alvó állapotot, de amikor a hőmérséklet 21 fok körül mozog, a bolhák nagyon nagy számban kezdenek kikelni, hiszen egész évben meleg házban élhetnek.

Ősszel a háziállatok megkapják téli bundájukat, így ideális otthona a bolhák táplálásának és tenyésztésének. A vastagabb szőrzet megnehezíti a bolhák kezelését, kiírtását is.

Őszi kaland kutyával

 

A bolhák megelőzése

Megtudtuk, miért csúcsosodik ki a bolhaszezon szeptembertől novemberig, ezért fontos megérteni a következő lépést: a megelőzést. Mivel tudjuk, mi vonzza a bolhákat ősz folyamán, könnyebb tervet készíteni - de nem feltétlenül könnyű megállítani ezeket a kártevőket. Vess egy pillantást csak néhány módszerre, amelyekkel a bolhafertőzés elkerülése érdekében találtak ki a szakértők!

  • Tudomány:  Fentebb tudtuk meg, hogy a bolhák ősszel nem adják fel - sőt, csak elszántabbak lesznek. Ez még fontosabbá teszi, mint valaha, a bolha- és kullancstermékek használatát, annak ellenére, hogy a legtöbb ember a nyár végeztével elhagyja ezeket a megelőző intézkedéseket. Kérdezd meg állatorvosod arról, hogy mi a legjobb kutyáidnak és macskáidnak, mindig olvasd el az utasításokat a bolha- vagy kullancsgyógyszerre vonatkozóan, és ami a legfontosabb, ne feled, hogy a bolhák mögött álló tudomány szükségessé teszi ezen megelőző termékek használatát ősszel és télen is .

  • Otthoni védelem. A bolhákat a hangulatos otthon melege vonzza, ami azt jelenti, hogy a házad ugyanolyan veszélyben van, mint a háziállataid (súlyosabb, ha háziállatai sok időt töltenek bent). Sokféleképpen védheted meg családod a bolháktól; az első lépés annak megakadályozása, hogy a háziállatok bolhák és kullancsok gyógyszeres kezelésével cipeljenek bolhákat, és ezen kívül rengeteg olyan technika létezik - például az udvar gondos karbantartása -, amelyek távol tartják a bolhákat.

kutya ősszel bolha védelem

Különböző típusú megelőző szerek

Háziállataidnak a lehető legjobb ellátást nyújthassák nekik. Mint ilyen, érdemes megfontolnia a bolhakezelés és a kullancskezelés különböző formáit. Ilyen lehetőségek:

  • Tabletták
  • Kenőcsök
  • Sampon
  • Permet
  • Nyakörvek, amelyek megelőzést kínálnak

Hogyan lehet megállapítani, hogy háziállatának bolhája van-e

A bolhával rendelkező háziállatok rögeszmésen megvakarják a bőrüket, különösen a bőr redőiben, például a lábak és a test között. A bolhás háziállatok annyira megkarcolhatják magukat, hogy bőrfertőzések és forró pontok alakulnak ki bennük.

 

Hogyan lehet megszüntetni a bolhákat 

Ha kedvence bolhákkal fertőződik meg, használjon gyógyszeres samponokat és bolhákat eltávolító fésűket, hogy megszabadítsa kedvenceit ezektől a kártevőktől. Végül mossa meg az összes fertőzött szőnyeget és kárpitot forró vízben, és mindent, ami nem mosható, kezelje bolhaporral.

gazi kutyájával ősszel

Ezeket olvastad már?

A legfontosabb információk a bolha elleni cseppről és a bolhairtásról
07
Jan

Négylábú kedvenceink egészségét óvó gazdiként korántsem mindegy, hogy milyen hatékonyságú bolha elleni cseppet vagy egyéb készítményt használunk. Sőt, azt is figyelembe kell venni, hogy bolhariasztó vagy bolhairtó szerről van-e szó. Lássuk a különbségeket és azt, hogy melyik mennyire és milyen esetben hatékony.

A macska bolhairtása házilag
13
Szept

Akinek macskája van, az tudhatja, hogy bármilyen ápolt is legyen egy cica, sajnos a bolhákat senki nem kerülheti el. Mivel ezek nem a macska bundájában telepszenek meg, csak táplálkozni ugranak rá, így nem csoda, hogy a bolhával fertőzött macska hazaviszi ezeket a gusztustalan élősködőket. De vajon hogyan zajlik a macska bolhairtása?

Bolha, kullancs, szúnyog elleni háború, de hogyan?
15
Máj

Mint tudjuk, a kullancsok vagy a szúnyogok rengeteg betegséget hordoznak. Sajnos száz százalékos védelem nincs, de próbálkozhatunk ellenük.

Bolha- és kullancsirtás felsőfokon? Csakis a Foresto nyakörvekkel!
03
Jún

Napról napra közeleg a jó idő és ezzel együtt a nagy kirándulások időszaka is. Bármilyen bosszantó is, a fűben való hancúrozással bizony együtt jár a különböző élősködők megjelenése is. Hogy ezt hatékonyan megelőzd, válassz kedvenced számára olyan bolha- és kullancsirtó szert, ami nem zavarja a mindennapokban, és megfelelően hosszú ideig hatékony is marad. Ismerd meg a Foresto nyakörveket!

-14%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Frontline spot combo dog XL kutya 40kg felett - 3x1pipetta
Kiszerelés
3 pipetta
11 190 Ft
12 990 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 3 730 Ft/pipetta
-17%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 8 db
Kedvencekhez
Fypryst SpotOn macskának 10 pipetta Bolhaírtó csepp
Kiszerelés
10 pipetta
14 990 Ft
17 990 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 1 499 Ft/pipetta