Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Akvárium vásárlása gyerekeknek? Mutatjuk a listát hogyan kezdjétek el!

akvarisztika
Szűrés törlése
kedvence.hu
2020.09.08 09:41
Akvárium vásárlása gyerekeknek? Mutatjuk a listát hogyan kezdjétek el!

Ha az első akvárium beszerzése előtt állsz vagy ha szeretnél gyermekeddel beindtani egy kezdő szettet, akkor itt van egy egyszerű útmutató tőlünk a megfelelő halfajok és felszerelések kiválasztásához.


Mielőtt belevágsz egy akvárium telepítésébe,

a vásárlás előtt mindenképp készíts egy ellenőrzőlistát a szükséges dolgokról, hogy ne maradjon le semmi, és hogy ne vásárolj felesleges tárgyakat.

A halakat gyakran egyszerű, gondtalan háziállatoknak tartják. Bár igaz, hogy a halak gyakran nem igényelnek sok gondozást, az akvárium felállítása és karbantartása sokkal nagyobb projekt lehet, mint azt sokan előre látják. A rosszul gondozott akvárium halálos lehet a halak számára, ezért a legjobb, ha utána olvasol a témának, hogy a lehető legtöbbet tanulj, mielőtt elkezded a vásárlást. Az alábbiakban találsz egy praktikus ellenőrzőlistát, valamint részletes magyarázatokat, hogy mire kell figyelni az első akvárium vásárlásakor.

Akvárium kellék-ellenőrző lista:

  • akvárium
  • világítás
  • szűrőranyag
  • levegőszabályzó
  • hőmérő
  • fűtő
  • pótszivacs
  • talaj
  • aljzat tisztító
  • vízkezelő szer
  • víz teszt
  • dekoráció / növény
  • alga kaparó


Akvárium kiválasztása

A kezdők és a gyerekek számára egy 20 literes vagy annál nagyobb tartály az ideális. Ha a hely szűkében vagy otthon vagy a pénzügyileg ez nem megvalósítható, akkor se legyen kisebb 20 liternél. A víz nehéz, és a nagyobb akváriumok erős támogatást igényelnek; súlyuk többszöröse lesz amint teljesen berendezed és feltöltöd, így - akváriumokhoz készült állványra is szükséd lehet, ha nincs annak tartásáraalkalamas szekrényed. Ez leginkább nagyobb akváriumknál szükséges.

Anya gyermekével az ekvárium előtt

 

Üveg vagy akril akvárium?

Az akrilnak számos előnye van a gyermekek számára, mivel nem hasad és nem törik össze, súlya kisebb, mint az üveg, és nem torzítja a képet, mint az üveg. Ez fontos, mivel a gyerekek sok időt töltenek a halak nézésével, miközben minden oldalról csodálják az új élővilágot otthonukban. E mellett ha gyerekszobában helyezzük el, a biztonság szempontjából is előnyösebb.

Hátránya, hogy az akril könnyen karcolódik, és drágább, mint az üveg. Ha az ár nem kérdés, akkor fontold meg, hogy akrilt választasz-e. Minden esetre gyerekeknek kezdéshez és a biztonság és parktikusság szempontjából a Capri Junior akvárium szett nagyszerű választás lehet.

Akvárium díszek

Gyermekek és tinédzserek gyakran élénk színű kavicsra és dekorációra vágynak. Bár ez nem a halak élőhelyének természetes színe, mégis biztonságos a színes kavics használata. Csak győződj meg róla, hogy kifejezetten akváriumokba való felhasználásra készült. Kiválaszthatod a dekorációt a gyermek ízlése alapján. Sellők, búvárok, dinoszauruszok vagy kastélyok, vagy több természetes tárgyat, például sziklák és barlangok, vagy akár elsüllyedt hajók kaphatók webáuházunkban, amelyeket kifejezetten az akváriumokban történő biztonságos használatra készítettek. Bár az élő növények nagyszerűek az akváriumokban, némi gondossággal járnak, és az élénk műanyag akváriumnövények használata egyszerű módja lehet az első akvárium 'felöltöztetéséhez'.

gyerek akvárium berendezés

 

Oktatás és tervezés

Mond el iskolás gyermekednek, hogy a halak vízét rendszeresen cserélni kell, hiszen ha hosszabb ideig ugyan az a víz és a hulladékok károsíthatják a halakat. Magyarázd el, hogy a szűrőrendszerben és a kavicsban található speciális baktériumok megszabadítanak ezektől a hulladékoktól, de a baktériumoknak több hét is kell, mire elszaporodnak. Amíg nőnek, fontos, hogy csak néhány hal legyen a tartályban, és gyakran cseréljétek a vizet a hulladékok megszabadulása érdekében.

A középiskolás diákok képesek megérteni a nitrogén körforgását, ahogy az egy akváriumban történik; élj ezzel a lehetőséggel és magyarázd el gyermekednek mi miért történik és hogyan. Túl sok akváriumtulajdonos nincs tudatában ezzel a kritikus folyamattal, és ennek következtében halakat veszít mikor túl sok halat ad hozzá az akváriumhoz, ami ammóniát vagy nitritetoxicitást okoz.

Ha az akváriumotok készen áll a halakra, beszélj gyermekeddel a halak kiválasztásáról. Kerüljétek a nagyméretű vagy agresszív halakat, illetve azokat, amelyeket nehéz gondozni. Olvassatok akváriumi könyveket, folyóiratokat vagy online cikkeket, hogy megismerjétek a trópusi halak különféle fajait, az egyes halak méretét és melyik halak élhetnek együtt.

Szolnoki üzletünkben számok akváriumi hal közül tudsz váasztani. Munkatársaink mindenben segítenek, hogy mely halakkal érdemes kezdeni, illetve minden más akvarisztikai kérdéseben rendelkezésre állnak. Online is tudsz kérdezni tőlünk, melyet igyekszünk mihamarabb megválaszolni.

Díszhal vásárlása

Most jön a legnagyobb kihívás, mivel az új akváriumtulajdonosok, kicsik és nagyok egyaránt, minél előbb sok halat akarnak szeretnének látni. A halat soha nem szabad ugyanazon a napon vásárolni, mint az akváriumot. Ajánljuk, hogy vedd meg elöszőr az akváriumot, hoz működésbe a szűrőt és a lámpákat, deklórozni és levegőztetni a vizet, valamint hasznos baktériumos indítószert adni a vízhez mielőtt a halakat hozzáadod. Telepítsd az akváriummelegítőt, és állítsd be a megfelelő hőmérsékletre, általában ... fok között a trópusi halak esetében.

Fontos a tartály felállítása, és az egy-két napos működtetése, a víz hőmérsékletének stabilizálása a halak hozzáadása előtt, hogy minden megfelelő körülmények fogadják a halacskákat.

Az akvárium megfelelő beállítása és működése után itt az ideje, hogy beszerezzünk néhány halat. Túl sok hal túl korai hozzáadása és túltáplálása az új tulajdonosok legnagyobb hibája . Egyszerre csak 2-3 halat szabad új akváriumba tenni. Várj egy hetet, teszteld a vízminőséget - és ha jó a vízminőség, adhatsz hozzá még néhány halat. Az első 4-6 hét alatt fokozatosan lehet halat vásárolni az új akváriumhoz.

Íme a kezdő díszhalak hét fajtája kezdőknek
Neon hal

Világos és gyönyörű, ez az apró kék és piros hal a tartály felső szintjein úszik, és hat vagy annál nagyobb csoportokban a legboldogabb. Izzó „neon” hatásával ez a tetra elengedhetetlen minden új akváriumhoz. 

1,5 cm hosszú; 

neo tertra hal

Zebradánió vagy zebrahal

Aktív, gyorsan úszó hal, amely szép látvány és könnyen kezelhető. Kék és ezüst teste fényben csillámlik, és könnyen alkalmazkodik a különböző vízviszonyokhoz. Kezd öt vagy hat fős csoporttal.

3 cm hosszú;

zebrahal

Molly

Ez a békés hal szívós és egyszerűen gondozható. Válassz négy-öt fős kis csoportokat, és szerezz be rengeteg lombos növényt a puhatestűek számára, hogy elbújhassanak közöttük. Népszerű fajtái közé tartoznak a fekete és a dalmata testűek. Ezek a halak könnyen szaporodnak, ha a hímeket és nőstényeket együtt tartják.

5 cm hosszú;

molly dalmata hal

 

Platti - vagy más néven Széleshátú fogasponty

A sokféle fajtával és jelöléssel elérhető, négy vagy öt főből álló kis csoport színes és élénk lakói lehetnek az akváriumnak. Ám nemcsak emiatt népszerűek az akvaristák körében, hanem azért is, mert nagyon barátságos, nyugodt állatok, akikről viszonylag könnyű gondoskodni. Ez az igénytelen teherbíró hal könnyen megnő, ezért ne feled, ha hímeket és nőstényeket vásárolsz, azok megfelelő babérok esetén szaporodni fgnak. 

4 cm hosszú;

platti hal

Szolnoki  üzletünkben számos akváriumi hal közül tudsz választani. Munkatársaink mindenben segítenek, hogy mely halakkal érdemes kezdeni, illetve minden más akvarisztikai kérdéseben rendelkezésre állnak. Online is tudsz kérdezni tőlünk, melyet igyekszünk mihamarabb megválaszolni.

Ezeket olvastad már?

A legnépszerűbb akváriumi halak
21
Ápr

Amikor valaki akvárium berendezését tervezi, akkor rengeteg kérdés felmerülhet benne, hiszen közel sem mindegy, hogy miként mutat majd a végeredmény. Ha azt szeretnénk, hogy ne csak a lakásunk éke legyen, hanem az akváriumi halak számára is egészséges és élhető közeg legyen, akkor mindenképp érdemes figyelembe venni a következő szempontokat.

A nagy vagy a kicsi akvárium a praktikusabb?
15
Febr

Aki akvarisztikára adja a fejét, azt nem feltétlenül az érdekli, hogy nagy vagy kicsi akváriumot fog berendezni. Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy melyik is a jó választás, de általában nem ez az elsődleges szempont. Most mégis nézzük át, hogy melyiknek milyen előnyei vannak!

Akvárium a lakásban, ki ne gondolt volna már erre?
15
Ápr

Ki ne gondolt volna még arra, hogy egy szépen berendezett akvárium milyen jól is mutatna a lakás bizonyos pontján?

Hogyan induljunk el, avagy akvárium kezdőknek
18
Márc

Senki nem születik profinak, így mai cikkünkben egy kis segítséget nyújtunk abban, hogy kezdőknek milyen akváriumban érdemes gondolkodni.

-30%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 2 db
Kedvencekhez
49 999 Ft
71 340 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 49 999 Ft/db
-23%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 2 db
Kedvencekhez
4 590 Ft
5 999 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 4 590 Ft/db