Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

A macskák számára kötelező a cicaház?

macska
Szűrés törlése
kedvence.hu
2020.08.27 14:19
A macskák számára kötelező a cicaház?

Van egy gyönyörű szobacicád, akit szívesen meglepnél egy izgalmas cicaházzal? Esetleg egy kijárós bársolytalpúval rendelkezel, akinek egy kültéri cicaházra lenne szüksége, de nem tudod, hogy milyet vásárolj? Cikkünk segít eligazodni ebben a rengetegben.

 


Beltéri bútorok

A szobacicákra nem jellemző, hogy egy cicaházban múlatnák az időt, de akadnak természetesen kényelmes és igen mutatós darabok. A legkomfortosabb számukra egy macskafekhely, ami bár nyitott, de a kedvenc belátja az egész terepet még pihenés közben is. A félénkebb négylábúak számára akár zártabb cicaházakat is választhatunk, amik bár nem nyújtanak akkora nyitott teret, de növelik a biztonságérzetet.

cicaház ferplast

A jó minőségű kaparófák is rendelkeznek kisebb-nagyobb fedett, bebújós részekkel, így akár egy interaktív változatot is választhatunk, ha összekötnénk a kellemeset a hasznossal. Mivel a macskák legnagyobb része rajong a különböző macskabútorokért, így egy próbát mindenképp megér, hogy hogyan fogad egy ilyen bútort.

Az ügyes kezű gazdik akár saját maguk is készíthetnek kedvencüknek cicaházat. Például népszerű megoldás az ablak szerelmeseinek egy függő cicaház, ahonnan kedvükre játszhatják a bársonytalpúak a térfigyelő kamerát. Ezt akár állványra is helyezhetjük, de fel is lehet függeszteni a plafonra.

cicaház kartonból

Alapvetően bármilyen használaton kívüli eszközt fel lehet használni a cicaház készítésekor, például kartondobozt vagy épp egy leselejtezett fiókot.

 

Cicaház kültérre

A kijárós cicák esetében érdemes odafigyelni, hogy mennyi időt töltenek a szabad levegőn. Hiszen aki csak időnként megy ki 1-2 órára, annak nem feltétlenül kell kint fekvőhelyet kialakítani.

 

Ha sok időt tölt külterületen, akkor a legtöbb esetben hasznos egy kültéri kis cicaház, amibe kedvére behúzódhat. Persze ennek az anyaga, burkolata már egyáltalán nem elhanyagolható. Hiszen több fontos szempont is szerepet játszik. Azaz nem mindegy, hogy milyen alapanyagból készül, mivel vízállónak kell lennie, a hőszigetelésre is gondot kell fordítani, és persze vonzó is legyen a cica számára. Ehhez mondjuk hozzájárulhatunk egy kis macskamentával, de erről már bővebben írtunk egy korábbi bejegyzésünkben.

kültéri cicaház

 

A belső burkolat vagy a macska alá kerülő anyag sem lényegtelen. Az egyik legfontosabb, hogy ne szívja magába a nedvességet, mivel ha valamiért vizes lesz a cicus, akkor azt átveszi az anyag, ami nem fog megszáradni. Ennek pedig egyenes következménye, hogy megfázik a macska, de minimum dideregni fog, ha bent marad. Éppen ezért inkább a szalmát részesítsük előnyben, mivel az szárazon tartja a cirmost.

 

Ha a belső hőtartásban gondolkodunk, akkor a mylar fóliával hatékonyan dolgozhatunk, mivel az segít abban, hogy a cicaház meleg maradjon, ha bent van a bársonytalpú. Készíthetünk egy vagy több emeletes házikót is, annak függvényében, hogy mit szeret a kedvencünk, de az is egy variáció, hogy kint és bent is van egy kuckója, ahol otthon érezheti magát.

kartondoboz cicaház

 

Nem egyszerű eldönteni, hogy mit válassz kedvencednek, alvópárnát, kaparófát vagy éppen cicaházat és mindezeket kül- vagy beltérre. A kínálat is rendkívül sokszínű, ami meglehetősen megnehezíti a dolgodat, ha alapvetően tanácstalan vagy az ügyben.

Ebben az esetben keress minket bátran elérhetőségeinken, és megpróbáljuk együtt megtalálni a kedvencednek való cicaházat.

Ezeket olvastad már?

Amire minden kijárós cica vágyik: a macskaajtó
04
Jan

Te is átélted már azt, hogy a kijárós cicád minden nyávogására reagálnod kellett és kiengedned az ajtón, vagy épp ha hazaért, akkor még éjjel is kimászni az ágyból, hogy bejusson? Amennyiben így van, valószínűleg gondoltál már arra, hogy egy macskaajtó mennyiben megkönnyítené az életedet. Az önállóság ilyen foka jót tesz a bársonytalpúdnak és az alvási szokásaidnak egyaránt.

Milyen a megfelelő cica fekhely?
09
Máj

Hogyan fordítsunk kiemelt figyelmet a cica fekhelyének a kialakítására?

Milyen az optimális kutya- és macskaajtó?
14
Máj

Egy kutya-, illetve macskaajtó nagyban megkönnyíti a mindennapok mozgását mind a kutyák, mind a macskák, sőt a gazdák részre is.

Macskabútor vagy kaparófa?
18
Márc

Mikor a két fogalom külön szerepel, sokan elgondolkodnak, hogy mi lehet a különbség és a hasonlóság a kettő között. Hiszen a macskabútorok közé tartozik a kaparófa, ha valahol keressük. De akkor miért használjuk külön?

-25%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
49 999 Ft
66 890 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 49 999 Ft/db
-25%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 3 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
10 liter
8 399 Ft
11 190 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 840 Ft/l
-31%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 2 db
Kedvencekhez
Macska mászóka - 50 x 33 x 53 cm
Macska mászóka - 50 x 33 x 53 cm
17 999 Ft
25 899 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 17 999 Ft/db
-14%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 4 db
Kedvencekhez
Felix Play Tubes Sült Halas macska jutalomfalat 50g
Kiszerelés
50 g
599 Ft
699 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 11 980 Ft/kg
-6%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 2 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
500 g
4 298 Ft
4 590 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 8 596 Ft/kg