Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

A kutyák ehetnek görögdinnyét?

kutya
Szűrés törlése
kedvence.hu
2020.08.10 14:29
A kutyák ehetnek görögdinnyét?

Ehet a kutyánk görögdinnyét? A rövid válaszunk: Igen! De mielőtt megkínálnád négylábú barátod ezzel az ízletes gyümölccsel, van néhány dolog, amit tudnod kell.

zöld csík

A görögdinnye biztonságos a kutyák számára?

A görögdinnye gazdag vitaminokban és tápanyagokban, amelyek jótékony hatással vannak a kutyájának egészségére. Ez a gyümölcs 92%-ban vizet tartalmaz, így különösen frissítő egy forró napon.

A jó tulajdonságain túl ennek a gyümölcsnek vannak rossz tulajdonságai is:  a görögdinnye héja és magjai súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Fontos tudnod, hogyan kell biztonságosan felkínálni kutyádnak, hogy ne okozzon problémát.

Mint mindig, kérdezze meg állatorvosát, mielőtt megkóstoltatja az emberi ételeket kutyájával - beleértve a görögdinnyét is. Mutatjuk, amit kell tudnod a görögdinnye kutyáknak történő etetéséről.

Dinnye etetés kutyáknak

 

Miért jó a görögdinnye a kutyáknak?

A görögdinnye tele van olyan kedvező tápanyagokkal, amelyek egészségesek a kutyák számára, ideértve a káliumot és az A, B6 és C vitamint, emellett magas rosttartalmú, így jó hatással vannak az emésztésre.

 

Noha a görögdinnye cukrot tartalmaz, a gyümölcs rosttartalma elszigeteli a cukrot, és megakadályozza, hogy túl gyorsan kerüljön a véráramba. Ez a gyümölcs a likopin forrása is, amely egy antioxidáns, amely segíthet megelőzni a rákot.

A görögdinnye alacsony kalóriatartalmú, alacsony nátriumtartalmú, zsír- és koleszterinmentes, ami egészségesebb választást jelent, mint sok üzletben vásárolt étel. Körülbelül 92% vízből áll, így ez a gyümölcs jó hidratációs forrást jelent, és különösen frissítő élmény lehet egy forró napon.

Kutya ehet görögdinnyét

 

Mikor rossz a görögdinnye kutyáknak?

A görögdinnye nem képezheti a kutya étrendjének nagy részét. Azok a kutyák, akik túl sok görögdinnyét esznek, valószínűleg hasi fájdalmak jelentkezhetnek, némi hasmenéssel vagy egyéb gyomor-bélrendszeri zavarral.

Egyes kutyák stresszesek, ideges feszülést éreznek a gyomorban, amikor új ételt próbálnak ki, amelyhez nem szoktak. A legjobb, ha kutyádnak a görögdinnyét mérsékelten adagolod, különösen akkor, ha még nem evett ilyen gyümölcsöt, így és kitapasztalható, hogyan reagál rá.

Kérdezd meg állatorvosod az adott kutya számára megfelelő mennyiségről!

Kutya görögdinnyét harap

A gyümölcs egyes részei veszélyesek

A magok problémát jelenthetnek a kutyák számára. Lehet, hogy egy vagy két mag nem vált ki különösebb gondot, de sok mag a végén elzáródást okozhat az emésztőrendszerben. Néhány nagy kutya képes a magokat problémák nélkül kiüríteni, de a kisebb kutyáknál különösen veszélyes lehet az eltömődés.

A görögdinnye héjat szintén nem biztonságos kutyádnak ennie. Noha a kutyák biztonságosan rágcsálhatják a gyümölcs világos zöld felületét. Viszont a kutyák lenyelhetik a héjat anélkül, hogy teljesen megrágnák, ami bél elzáródását eredményezhet.

Ha kutyád megeszi a görögdinnye magját vagy héját, és látod a bél eltömődésének jeleit, beleértve a hányást, székrekedést, letargiát és hasi fájdalmat, azonnal lépj kapcsolatba állatorvosoddal, hogy elkerüld a súlyos szövődményeket.

Fontos, hogy legalább 24 órán keresztül figyelned kell a bél eldugulásának jeleire, miután a kutya megeszi a héját vagy a magvakat.

Kutya és a görögdinnye

 

Hogyan kell etetni kedvenced görögdinnyével?

Mielőtt megkínálnád kutyádat görögdinnyével vagy más emberi táplálékkal, kérdezd meg állatorvosod, hiszen sok kutya étkezési igénye eltérő, és néhányuknak olyan betegsége van, amely miatt a görögdinnye rossz választás lehet.

Miután rendben van az állatorvosával, győződj meg arról, hogy eltávolítottad a magvakat vagy a héjat a görögdinnyéből, mielőtt kutyádnak felkínálod. Kisméretű, rágható kockákra vágása a legegyszerűbb módja a görögdinnye kutyáknak való kínálására, amely könnyű kezelést tesz lehetővé.

A görögdinnye egy extra frissítő nyári fogás lehet, és ha kreatívnak érzed magad, keverheted a görögdinnyét más biztonságos és egészséges gyümölcsökkel, például áfonyával, almával, banánnal, sárgadinnyével, mangóval, naranccsal, körtével, ananásszal, málnával, szamócával, vagy őszibarackkal, hogy egy ízletes gyümölcssalátát vagy turmixot tudj kedvenced számára készíteni. Ezek a gyümölcsök mind tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal ás felkínálhatóak kutyáknak.

Hűsítő dinnye kutyáknak

 

Milyen előnyei vannak a görögdinnye fogyasztásnak

Nem csak természetes magas nedvesség tartalmas segíti a kutya hidratálását, hanem más előnnyel is jár:

  • Mivel a gyümölcsben a béta-karotin és A-vitamin is található, ez javítja kutyád látását.
  • A görögdinnye fenntarthatja az egészséges enzimek szerepét, biztosítja a fehérje termelést és elősegíti a csontok megfelelő növekedését
  • Ezenkívűl antioxidánsokat tartalmaz, amelyek képesek megkötni a szabadgyököket és ellensúlyozni hatásukat. Az antoixidánsok csökkenthetik a rák, a cukorbetegség és az idegrendszeri rendelleneségek esélyét, valamint erősítik az immunrendszerét kutyájának.

A kutyák húsevőként étrendjük részeként nincs valódi szükségük gyümölcsre és zöldségre, ám alkalmi gyümölcs vagy zöldség fogasztás, mint élvezetes kiegészítő falatokként adhatóak.

zöld csík

Ezeket olvastad már?

Megehetik a kutyák a sütőtököt? Szuper élelmiszer kutyáknak!
26
Okt

Igen, a kutyák ehetnek a sütőtököt! Sőt, a magokat is. A pép alacsony kalóriatartalmú, és az oldható és oldhatatlan rostok keveréke hatékony gyógyszert jelent a hasmenés és a székrekedés ellen egyaránt. A magvak hagyományos gyógymódot jelentenek a galandféreg ellen. Mutatjuk miért jó a sütőtök Kedvencednek!

A diétás kutyatápokról
13
Nov

Mikor meghalljuk, hogy diétás kutyatáp, akkor óhatatlanul is egy elhízott, szinte guruló eb képe villan fel az elménkben.

A kutya először otthon: felszerelés és névválasztás
06
Júl

Mikor egy kutya először érkezik haza, rengeteg új dologgal kell szembenéznie. Az első és legfontosabb lépés az otthoni felszerelés beszerzése és a megfelelő név kiválasztása.

A kutya számára kényelmes és biztonságos környezet kialakítása elengedhetetlen, és ez magában foglalja a megfelelő ágyat, játékokat, tálakat és pórázt. Emellett a kutya is egyedi névre vágyik, ami megfelelően kifejezi a személyiségét és könnyen meg jegyezhető.

Honnan tudjuk, hogy melyik a legjobb kutyatáp?
10
Márc

Manapság, ha bekapcsoljuk a tv-t, szinte azonnal ömlik a reklámokból, hogy melyik a legjobb kutyatáp, és miért csak és kizárólag az tesz jót a kedvencünknek.

Szeretnék értesülni a legújabb blog cikkekről

-10%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Ferplast Feedy 39liter táptartó - zöld
Ferplast Feedy 39liter táptartó - zöld
Űrtartalom
39liter
12 998 Ft
14 499 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 12 998 Ft/db
-8%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 9 karton
Kedvencekhez
Royal Canin MINI PUPPY 12x85g nedves kutyaeledel
Royal Canin MINI PUPPY 12x85g nedves kutyaeledel
Kiszerelés
12x85g
4 690 Ft
5 099 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 4 598 Ft/kg
-16%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
120tabletta
14 899 Ft
17 699 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 124 Ft/tabletta
-29%
Szállítás: 1 munkanap! Raktáron: 1 db
Kedvencekhez
Kiszerelés
0,25kg
3 999 Ft
5 599 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 15 996 Ft/kg