Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Minden kutyának más a megfelelő kutyahám

kutya
Szűrés törlése
kedvence.hu
2020.06.14 16:30
Minden kutyának más a megfelelő kutyahám

Ideje egy megfelelő hámot beszerezned a négylábúdnak, mivel egy igazi kis szabadulóművész? Mivel még nem foglalkoztál a kérdéssel, így nem igazán tudod, hogy milyen is lenne a megfelelő. Most bemutatjuk, hogy milyen típusú kutyára melyik kutyahám való.


A megfelelő kiválasztása nem mindig egyszerű, mivel sok gyártó nem igazán tünteti fel a szükséges információkat a hámon. Hogy ezt elkerülhesd, a legjobb, ha néhány szempontot szem előtt tartasz, így könnyebb lesz a választás. Ehhez a legjobb, ha a legfontosabb adatokat feljegyzed magadnak, vagyis a mellkasi méreteket és a kutya súlyát. Ha növésben van még a négylábú, akkor is az aktuális méretét kell alapul venni, mert a túl nagy biztosan nem lesz megfelelő.

 

Ha mindenhonnan kiszabadul

Sajnos nincs olyan hámtípus, amiből ne tudna kiszabadulni egy-egy leleményes kutyus, így ha ilyet keresel, csalódni fogsz. Ám nagyon fontos, hogy mindenképp egy kényelmes darabot válassz, amit a megfelelő módon rögzíts, ahogy azt a gyártó javasolja. A leggyakoribb ok a szabadulásra, ha nem megfelelően kezeljük a pórázt, vagy épp túlságosan megfeszül a séta közben.

Hercules hám

 

Nagyon fontos szempont, hogy könnyen kezelhető legyen a kutya hámja, azaz könnyen lehessen ki- és bebújtatni. Vannak természetesen olyan habitusú kutyák, akiknek mindenképp a szügyelős hám szükséges, mert minden másból kiszabadulnak, vagy pedig az “I” öv lehet még ideális. Itt persze roppant lényeges, hogy rögzítsük is egymáshoz a hám részeit, különben semmi értelme annak, hogy ilyen különleges.

A testfelépítés fényében is lehet választani kutyahámot

Az sem mindegy persze, hogy milyen testi adottságokkal bír a négylábú. Nézzük például a rövid testű mopszokat, amiknél érdemes a mellövet a testük harmadánál rögzíteni, hogy kényelmes legyen mindenkinek. Ugyanez nem alkalmazható mondjuk a tacskóknál, a hosszú testükből kifolyólag. Ebben az esetben a legjobb, ha a testük középső harmadára esik a hám rögzítése.

Ferplast hám kutyáknak

 

A hám hevederének a szélessége is rendkívül fontos paraméter, hiszen minél vékonyabb, annál megterhelőbb a kutya számára. A minimum a 14 milliméteres hám, ami csak a néhány kilogrammos kistestű kutyák számára ideális. A 20 kilogramm felettiek számára már inkább a jóval szélesebb, 45-50 milliméteres variáció a legegészségesebb. Ha túl lágy a kutyahám anyaga, az könnyen eredményezhet lecsúszást, és ezáltal kiszabadulhat a kedvenced.

 

A méret sem mindegy

Ebben az esetben igenis lényeges a méret, hiszen ha nem megfelelő, azzal nagy kárt okozhatsz a kutyádnak. Ha úgy látod, hogy nehezen veszi a levegőt a hámban, akkor minden valószínűség szerint nem jó az eszköz. Éppen emiatt lehetőleg próbáld fel a hámot a kutyádra, vagy olyan helyről rendelj, ahol rugalmasak, ha mérethiba miatt cserére lenne szükség.

Dog harness kutyahám

Persze egy olyan kutya számára egyáltalán nem szükséges a mellpárnázat a hámon, amelyik nem szokott meglógni. Mivel ez egy szabadon mozgó súlytöbblet, így a legtöbb kutya számára nem túl komfortos. Ha pedig mindezzel vízbe is merészkedne, akkor az különösen nem szolgálná az érdekeit. Ez a mellpárna az idősebb vagy mozgásproblémával küzdő kutyák esetében jó megoldás. Stresszes vagy pánikbeteg kutyáknak a legjobb a belebújós szügyelős hám.

Ahogy látható, a választás során figyelembe kell venni a kutya testfelépítését, súlyát és persze személyiségét is. Nézz körül nálunk, és találd meg a számotokra ideális kutyahámot, vagy ha kérdésed lenne, keress minket elérhetőségeinken!

Ezeket olvastad már?

Az ideális kutyahám kistestű kutyáknak
08
Febr

Kicsi kutyád van, de igazi energiabomba? Félted, hogy esetleg meglép a nagy rohangálásban, vagy csak szimplán baja esik? Ebben az esetben is érdemes inkább a kutyahám mellett dönteni négylábú kedvenced számára.

Mi a praktikusabb, a hám vagy a nyakörv?
21
Márc

Ez egy örök kérdés, amiben erőteljesen megoszlanak a vélemények. Mai cikkünkben áttekintjük mindkét opció előnyeit, illetve hátrányait.

Amikor a kutya biztonsági öv jobb, mint a szállítóbox
04
Aug

Végre eljött az év legjobban várt időszaka, és itt a lehetőség arra, hogy utazzunk. Igen ám, de hogy érdemes nekikezdeni a csomagolásnak és az utazásra való felkészülésnek, ha a négylábú házi kedvencünk is velünk szeretne jönni? Nézzük, hogyan szállíthatjuk biztonságosan a kutyánkat az autóban, avagy mire jó a kutya biztonsági öv!

Miért hasznos a világító nyakörv?
08
Jan

Gondolkodtál már azon, hogy milyen jó lenne, ha a kedvenced is úgy kedvelné a nyakörvét, mint te? A legjobb, ha olyanná varázsolod, amire szívesen néz rá ő is, nem vakítja, de mindenki számára hasznos is egyben, Ismerjük meg a világító nyakörv hasznosságát!