Érdekeségek és információk az állatok tartásáról - kedvence.hu blog

Mit érdemes tudni a törpenyúlketrecről?

törpenyúl
Szűrés törlése
2020.05.07 15:22
Mit érdemes tudni a törpenyúlketrecről?

Elfoglalt vagy, sokat dolgozol, de jó lenne egy házi kedvenc, amivel foglalkozhatsz, de nem zavarja a szomszédokat?


Ne kutyát válassz ebben az esetben, de mondjuk egy törpenyúllal nem lőhetsz mellé! Lássuk, hogy mit kell tudni a törpenyúlketrecekről és a legfontosabb szükségletekről.

 

Édes fehér törpe nyúszi

Mit kell tudni a törpenyúlról?

Ez az állat remekül megvan egyedül is, de kifejezetten élvezi a gazdija közelségét. Igazán bújós kis szeretetgombóc lehet, ha elég figyelmet szentelsz neki.

Amennyiben úgy érzed, hogy nem tudsz elegendő időt eltölteni vele, akkor a legjobb, ha párban szerzed be őket. Ha párosan tartod őket, akkor sokkal kevésbé unatkoznak, mintha egyedül lenne az állat egész nap, míg haza nem érsz. Persze nem mindegy, hogy milyen nemű törpenyulakat tartasz együtt, mert a 2 hím nem tudja hosszú távon elviselni egymást, így óhatatlanul is bunyó alakul ki közöttük. Hogy ezt elkerüld, akkor a legjobb, ha külön neműekkel próbálkozol. Itt persze nagyon kell figyelni arra, hogy a szaporulat elkerülése végett mindenképp ivartalanítsd a nyulakat!  Ha nem szeretnél ezzel bíbelődni, akkor mindenképp 2 nőstény nyúl mellett tedd le a voksodat, mert azok békésen képesek együtt élni.

törpenyul sárga

Egy törpenyuszit lakásban mindenképp egy biztonságos, jól zárható ketrecben kell tartani, mivel rendkívül leleményes kis állatok. Ha éppen kimenőjét tölti a lakásban, akkor semmiképp ne hagyjuk egyedül, mivel nagyon kíváncsi teremtések, így előszeretettel rágnak meg mindent, amit érnek. Éppen ezért vigyázni kell a kábelekkel, hiszen ha rosszul választ, akár az életébe is kerülhet. 

 

Mekkora ketrec kell egy törpenyúlnak?

törpenyul ketrec

Itt pont a méret a lényeg, így minél nagyobb, annál jobb! Minimum egy 100 cm x 150 cm-es ketrec az, amiben már jól érzik magukat. A legjobb, ha olyat választasz, aminek az alomtálcája egy mozdulattal lepattintható, hiszen ezzel magadat is megkíméled az almozás kellemetlenebb részétől. Lehetőleg kerüld a fa aljú darabokat, mivel ez magába szívja a nedvességet és a szagokat, ami később rendkívül kellemetlen lehet. Erre megy az alom, ami többnyire forgács, így magába szívja a nedvességet. Ha erre pedig még teszel egy réteg szénát, akkor nem is hordja szét, amikor kijön a ketrecből. 

Az ajtóval kapcsolatban, ahol az ételt adod be neki, nagyon fontos, hogy ne tudja egyedül kinyitni, mert ha meglóg, azzal veszélybe sodorhatja magát. Mivel elég nagy a mozgásigénye, így imád szabadon bóklászni, így mindig figyelj rá!


Az ételét lehetőleg egy külön tárolóba tedd, mivel nem jó, ha széklettel szennyezett szénát rágcsál, másrészt meg se fogja enni. A legjobb, ha az etetőjét a wc közelében helyzed el, mert így megspórolhatsz egy kis takarítani valót. Itató szempontjából mindenki mást szeret, de a nyuszik kifejezetten ügyesen kezelik a golyós vagy szelepes darabokat. Ezeket fel kell rögzíteni a rácsra, és akkor az állat kedvére fogyaszthat belőle, ha megszomjazik. Azért a vizet minden nap cseréld, attól függetlenül, hogy mennyi fogyott belőle!

Minden rágcsáló imád elbújni, így a nyusziknak is nagyon hasznos lehet egy jól megválasztott házikó. Ez lehet lapos tetejű vagy íves, bármilyen, amire fel tud mászni és el tud benne bújni, ha magányra vágyik. A legjobb alapanyag hozzá a kezeletlen, festetlen fa. Játék szempontjából pedig fő a kreativitás. Ha pedig éppen semmilyen érdekes játék nincs kéznél, akkor a legjobb egy wc papír guriga, amivel nagyon jól el tudja foglalni magát, ha éppen unatkozna.

 

Nézz körül webáruházunk kínálatában és válassz kedvedre termékeink közül!

Ezeket olvastad már?

Ismerjük meg közelebbről, hogy mivel jár egy nyúl tartása!
20
Márc

Nyúl tartása - mi a megfelelő hely számára, mit egyen, mit igyon?

Mekkora és mit tud az ideális nyúlketrec?
18
Szept

Háziállatra vágysz, de sokat dolgozol? Úgy érzed, hogy szívesen vennél egy kedves kis lakótársat, ami jól el tudja foglalni magát abban az időben, amikor nem vagy vele? Akkor neked a nyúl pont megfelelő lehet, de ha keveset vagy vele, akkor csakis párban. Lássuk is, hogy mekkora nyúlketrec kell egy vagy két nyuszinak!

Mi a jó kültéri és beltéri nyúlketrec ismérve?
28
Febr

Mielőtt nyúltartásra adod a fejed, mindenképpen javasoljuk, hogy alaposan gondold át, hogy van-e elég időd és energiád arra, hogy kellő figyelmet szentelj ezeknek a mozgékony állatoknak. Nyulakat tarthatsz kül- és beltéren egyaránt, de vannak különbségek, amiket szem előtt kell tartani. Lássuk, hogy hova milyen nyúlketrec az ideális!

Mik tartoznak az alapvető nyúlfelszerelések közé?
30
Ápr

Bár már egy ideje elmúlt húsvét, az élő állat ajándékozása és tartása mindig egy terítéken lévő téma. Sok szülő vesz élő nyulat húsvétra a csemetéjének, nem gondolva arra, hogy az állattal később is foglalkozni kell, nem egy pár hétre szóló felelősség. Szerencsére vannak bőven felelős gazdik is, akik tudják, hogy egy nyuszi rengeteg törődést és figyelmet igényel, nem is beszélve a különböző nyúlfelszerelésekről.