Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását. Tudj meg többet
Menü

Akvarisztika

AkvarisztikaÜdvözöljük az akvarisztika világában! Ezen menüponton belül szinte minden akvarisztikával kapcsolatos terméket megtalálhat! Legyen az komplett akvárium szett, külső szűrő, levegő pumpa, belső szűrő, haleledel, vízkezelő és ápolószer, hőmérő, akvárium fűtő, akváriumvilágítás, co2 szett, növénytápsó, akvárium dekoráció, fénycsövek, ...stb.

Rendezés:
2.370 Ft (1.866 Ft + ÁFA)
2.370,00 Ft/kg
Előrendelhető!

AKVARISZTIKA? TUDOMÁNY vagy HOBBI?

Hogy mi az akvarisztika? Az akvarisztika mára már egy tudományággá fejlődött hobbi, ami a vízi élőlények mesterséges környezetben való tartásával foglalkozik. Egy akváriumban a leggyakrabban előforduló élőlények az trópusi vagy hideg vizi halak, de ma már sokan szívesen tartanak exotikus rákokat, csigákat vagy kagylókat is. Ezek az élőlények hozzájárulnak az akváriumban zajló élet egyensúlyának megtartásához elfogyasztva az algákat és az ételmaradékot.
Az akváriumi halak ősei vadon élő halak voltak, de mára már majdnem minden akváriumi hal fogságban születik.  Az élethez szükséges oxigént egy akváriumban a vízi növények szolgáltatják, de ha ezek kis számban vannak akkor ajánlott egy levegőpumpa használata aminek segítségével a légköri oxigén feloldható a vízben. Ez a zárt életközösség alkalmas bizonyos ökológiai jelenségek megfigyelésére, nem csak az emberre és a környezetére fókuszálva hanem az összes mechanizmusra amelyek az élőlények és a környezetük közötti viszonyokat szabályozzák. Egy akvárium gondozása, jobban mondva az akváriumban létrejött egyensúly fenntartása sokak szerint gyerekjáték de igazából óriási erőfeszítést igényel, de jó például a gyerek felelősségtudatának fejlesztésére. Az akváriumi halak tenyésztéséről és szaporításáról sok könyv íródott különböző nyelven. Napjainkban e könyvek és az internet segítsége, valamint a nagyon jó információcsere az akvaristák között, így kudarc veszélye majdnem kizárt, akkor is ha kezdők vagyunk. Ezek ellenére mégis a személyes tapasztalat a legjelentősebb, ha igényes fajok tenyésztésével (például diszkoszhalak) akarunk foglalkozni. Sokan (kb. 60 millió ember világszerte) csak hobbiként művelik az akvarisztikát, de vannak profi akvaristák is akik a díszhalak tenyésztéséből keresik meg a mindennapi bevételüket. Persze az akvarisztika komoly odafigyelést, törődést, pénzt és időt igénylő hobbi. Az akvárium nem lesz szép és igényes, csak akkor, ha gondoskodnak róla, törődnek vele. A mai, felgyorsult élettempó mellett, a rohanó világ által ránk ható stressz miatt egyre több ember vágyik arra, hogy egy akvárium csendes szépségében gyönyörködve pihenhesse ki a nap fáradalmait. Legtöbbjük pénzt és fáradságot sem sajnál áldozni arra, hogy akváriuma minél szebb legyen, és minél kellemesebb környezet biztosítson a benne élő halak számára. Ám az időnek már bizony igencsak híján van a ma embere, márpedig egy akváriumhoz sok felszerelés kell, a halaknak tápok, vitaminok. Számukra kifejezetten jó megoldás az akvarisztikai webshop, hiszen nem kell a munkanap stressze után még a boltok zsongását is elviselni.

Az akváriumok csoportosítása: víz szerint lehetnek édesvízi, tengeri (sós vizi) vagy enyhén sós (Brakk vizi) vizűek, valamint a víz hőmérséklete szerint meleg vizűek (tropikus) és hideg vizűek. 

Az akvárium zárt életközösségében növények és csodaszép halak élnek, fejlődnek, szaporodnak, az akvarista örömére. Egyébként maga az akvarisztika szó a latin víz (aqua) szótőből ered, melyhez a -rium, azaz hely, építmény rag járul. A halak mesterséges környezetben tartásának hagyománya az ókorig nyúlik vissza, a sumérek mesterséges tavakban nevelték halaikat, mielőtt kifogták és elfogyasztották volna őket. Az ókori Egyiptom szent hala, az Oxyrhynchu több művészeti leleten is felbukkan, általában templomok négyszögletű medencéiben ábrázolva. A kínaiak már közel 2000 éve tartanak aranyhalakat, pusztán kedvtelésből, szépségüket csodálandó, a japánok pedig tőlük vették át az aranyhal-tenyésztés tudományát. Egyébként a ma ismert, leggyakrabban előforduló aranyhal fajok legkorábbi példányairól már a XI. századtól vannak feljegyzések, és az első, ma ismert akvarisztikai szakkönyv 1596-ban jelent meg, és az aranyhalak tartásáról, valamint tenyésztéséről szólt. Látható, hogy nem új keletű az emberek vágya az iránt, hogy a halak és környezetük biztosította szépséget, a belőlük áradó harmóniát és nyugalmat az otthonukba varázsolják. Persze az ókorban még minden sokkal egyszerűbb volt, sokkal ember- és természetközelibb. A világ fejlődése azonban szerencsére nem csak a környezet szennyezésével, a víz minőségének romlásával, és hasonló rossz dolgokkal járt, de azzal is, hogy csodás technikai újítások születtek, melyekkel ezek az ártalmak kiküszöbölhetők. Ma már képesek vagyunk arra, hogy akár tengeri halainknak is olyan környezetet teremtsünk, pusztán ezen technikai felszerelések segítségével, mely szinte tökéletes mása eredeti élőhelyüknek. Ráadásul mindehhez ki sem kell tennünk lábunkat az otthon békéjéből és nyugalmából, hiszen az internet segítségével, egy akvarisztika webshop kínálatának felfedezésével, és esetleg az ott dolgozók on-line segítségével mindent könnyedén kivitelezhetünk.

Az sem hátrány, hogy a www.kedvence.hu webáruház honlapját böngészve a kiválasztott termék rögtön odaképzelhető az akváriumunk világába, legyen az valamilyen felszerelés, vagy akár haleledel. Hiszen a böngészés közben is előttünk van akváriumunk, annak minden nyugalmával és szépségével. Szűrők, pumpák, vízkezelő szerek, műnövények, dekorációk, világítások, levegőztetők, egyéb felszerelések, akvárium talaj félék mellett haltápok, vitaminok, gyógyszerek és vegyszerek között lehet válogatni áruházunk akvarisztikai webshop részlegének böngészése közben.
Az akvarisztikai webshop részlegünkben olyan széles kínálatot talál meg a minőségi akvarisztikai felszerelésekből, mint például akváriumszűrőkből, vagy különféle díszhaleledelekből (sügéreledelek, lemezes eledelek, granulált eledelek, ivadéktápok, stb.), vagy éppen vitaminokból és díszhalgyógyszerekből amelyeket magunk is nap mint nap nagy megelégedéssel használunk. Különféle akváriumdekorációkat, akváriumi műnövényeket, valamint a működtetéshez nélkülözhetetlen automata fűtőket, vagy külső és belső akváriumszűrőket is bátran keresgélhet az általunk is használt és tesztelt minőségi termék közül. 
Az alábbi gyártók akvarisztikai termékeit találja meg a www.kedvence.hu akvarisztika részlegében: Ferplast, Hikari, JBL, Tetra, Sera, Trixie, Neptun, Trópus, Resun, Hydor, ...stb.